Gedurende de hele dag konden deelnemers inspiratie opdoen, kennis delen en contacten leggen op het Circulair Plein, een centrale ruimte met stands, presentaties, gesprekstafels en interactieve activiteiten.
Beeld: © Rijksoverheid
Stel je gedragsvraag: “Vanuit het programma Circulair DOEN helpen wij mensen met gedragsvraagstukken en werven wij gemeenten om circulaire maatregelen te testen, bijvoorbeeld een reparatiebonus voor elektrische apparaten of het vergroten van het tweedehands aanbod in textielwinkels.”
Beeld: © Rijksoverheid
Nationale Kaarten Circulaire Economie: “Deze online kaarten zijn gemaakt door de Erasmus Universiteit, op basis van data van het ministerie van Volkshuisvesting en in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Heel Nederland kan nu zien waar circulaire bedrijvigheid is geconcentreerd op het niveau van gemeenten en bedrijventerreinen, inclusief kenmerken en statistieken. De kaarten helpen bij bewustwording: bescherm die locaties, benut ze optimaal en reserveer ruimte voor de toekomst.”
Beeld: © Rijksoverheid
Hydraloop: “Hydraloop is een bekroond, slim waterrecyclingsysteem dat je helpt 25 tot 45 procent water te besparen, zonder dat je jouw dagelijkse routine hoeft aan te passen. Het systeem verzamelt water uit je douche, bad en eventueel ook je wasmachine en airconditioning, en transformeert dit tot gecertificeerd gerecycled water. Dit water is veilig te gebruiken voor je toilet, wasmachine, tuin en zwembad.”
Beeld: © Rijksoverheid
Kunstwerken van NHL Stenden Hogeschool: “Deze kunstwerken zijn gemaakt door tweedejaarsstudenten van onze opleiding Docent Beeldende Kunst. Het werk is het resultaat van beeldend onderzoek naar circulaire materialen en biobased design. De Vereniging Circulair Friesland had de vraag voorgelegd om circulariteit te verbeelden in een visueel product. De studenten verkennen hierdoor hun rol als maatschappelijk betrokken kunstenaar.”
Beeld: © Rijksoverheid
Stel je vraag over het Circulaire Materialenplan: “Het Circulair Materialenplan biedt overheden en bedrijven kennis over circulariteit en een uniform, bindend kader voor decentrale regels voor het gebruik van grondstoffen, het omgaan met afval en het verlenen van vergunningen. Het geeft ook antwoord op vragen als: wat is in mijn branche precies ‘circulariteit’? Wie kan aan welke knoppen draaien? Het ontwerpplan staat nu online en het plan wordt eind 2025 van kracht. Het is een initiatief van het ministerie van IenW, maar is ondergebracht bij PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken.”
Beeld: © Rijksoverheid
Circulair inlopen: leer van experts: “Het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen (VCI) is het vervolg op de Green Deals Inkopen en is een initiatief van IenW. Het VCI is hét kennisplatform over circulaire inkoop voor publieke en private inkopende organisaties in Nederland, zowel eindgebruikers als toeleveranciers. Het beantwoordt vragen als: wat is precies circulair inkopen? Het devies is: minder kopen, beter kopen, beter gebruiken, langer gebruiken.”
Beeld: © Rijksoverheid
Even ‘blijtanken’: de ‘Het is nooit te LAAD-paal’: Op dit ‘oplaadstation’ konden deelnemers even relaxen in een strandstoel, luisterend naar een opbeurende en inspirerende audiotrack. Ze konden er ook hun eigen positieve boodschap achterlaten voor collega’s. “Het is nooit te laat om te beginnen”, had een deelnemer bijvoorbeeld geschreven. “Denk een fractie groter dan dat je voelt!”, “Je hebt altijd een keuze”, en: “Just do it!”
Beeld: © Rijksoverheid
Straatdichter Sjaak Kroes maakte ter plekke gedichten voor de deelnemers. “Ik schrijf gedichten op aanvraag. Ik reis door het hele land, soms op eigen initiatief maar soms ook in opdracht van bedrijven en instellingen. In de grote steden rijd ik rond met een bakfiets met een tafel erop. Daar ga ik dan achter zitten en dan nodig ik mensen uit voor een gesprek. Vandaag dicht ik over circulariteit; op andere dagen over van alles en nog wat. Veel over de liefde. Mensen raken soms ontroerd. Het levert leuke verrassingen op. Het is fijn om met je talent, in mijn geval met woorden, iets voor anderen te kunnen betekenen.”
Beeld: © Rijksoverheid
Op het plein stond ook een houten blokkeninstallatie van Bouwgroep Dijkstra Draisma. De installatie gaf informatie over duurzaam bouwen met circulaire materialen zoals hout, maar ook hennep en lisdodde als isolatiemateriaal. “We werken samen met boeren uit de regio. Dat betekent korte ketens, weinig transport en een herleidbare oorsprong van de gebruikte materialen.” Er waren ook foto’s en bouwtekeningen van de volledig duurzame modelwoning Smûk, die onder meer energieneutraal, biobased en demontabel is.