Voor een volledig circulaire economie is duurzaam gedrag nodig. Van bedrijven, organisaties én van burgers. Om het gedrag van burgers te veranderen, is de overheid aan zet: zij kan de omgeving zo inrichten dat circulair gedrag makkelijk, logisch en eerlijk is. Lees hier meer over de aanpak van de overheid om burgers te ondersteunen bij de overgang naar circulair gedrag.
Gedragsstrategie Burgers en circulaire economie
In 2023 publiceerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) het rapport Gedragsstrategie Burgers en circulaire economie. Het rapport diende als input voor het NCPE 2023-2030. Een belangrijk onderdeel van deze gedragsstrategie is dat de overheid de omgeving zo inricht dat circulair gedrag voor burgers gemakkelijker, logischer en eerlijker wordt. Uit onderzoek blijkt dat vooral de omgeving van mensen bepaalt of zij circulair gedrag vertonen of niet. En dat kennis en bewustwording een verwaarloosbaar effect heeft op circulair gedrag. Dit komt omdat alledaagse keuzes, zoals het wel of niet kopen van een nieuwe spijkerbroek, vaak onbewuste keuzes zijn.
Programma Circulair Doen
In 2024 startte het ministerie van I&W (Directie Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie en het Behavioral Insights Team) samen met Rijkswaterstaat (RWS) het programma Circulair DOEN. Circulair DOEN is het uitvoeringsprogramma van de Gedragsstrategie Burgers en circulaire economie. Het uitvoeringsprogramma bestaat uit drie hoofdlijnen:
Toekomstvisie consumentengedrag
De overheid werkt veel samen met experts zoals Paul Schenderling (Econoom en auteur), Reint Jan Renes (Gedragswetenschapper en auteur) en Ruth Mugge (Hoogleraar Industrieel ontwerpen). Lees hier de toekomstvisie consumentengedrag in een circulaire economie van Ruth Mugge.