Na het plenaire gedeelte volgden twee ronden met elk circa een dozijn deelsessies, onder meer over: de versnelling naar een circulaire economie; Europese wetgeving; routekaarten voor de circulariteit en leveringszekerheid van kritieke grondstoffen; infrastructuren voor hergebruik; kennisnetwerk ‘De verschilmakers’; en de ‘Rode Draden Notitie 2025’.

Beeld: © Rijksoverheid

De versnelling naar een circulaire economie: Deze sessie, georganiseerd door het Planbureau voor de Leefomgeving en het ministerie van IenW, draaide om de belangrijkste inzichten uit de Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) 2025. Centraal stond de voortgang van de transitie naar een circulaire economie. Welke plannen werken? En wat betekent de ICER voor het Nationaal Programma Circulaire Economie? Deelnemers gingen in debat over prikkelende stellingen. Moet de overheid bedrijven dwingen of verleiden, bijvoorbeeld? Zijn de doelen haalbaar en wat houdt ons tegen? “We moeten de koplopers inzetten om het midden- en kleinbedrijf te inspireren en te motiveren. Stop die energie in het ontsluiten van de kennis van die koplopers.” 

Beeld: © Rijksoverheid

Circulaire versnelling met Steven van Eijck en Lucas De Man: Deze sessie, georganiseerd door het ministerie van IenW, was een tweegesprek tussen presentator en theatermaker Lucas De Man en Steven van Eijk, Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Circulaire Economie. Van Eijck: “Ik ga niet bij de pakken neerzitten, omdat ik merk dat het wel degelijk werkt, die circulariteit. Dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken. Er komt iets op gang. Iedereen ziet dat het die kant op gaat. Dat besef is cruciaal.” De Man: “We moeten wel aan veel betere storytelling doen: je krijgt heel veel terug, in plaats van dat je alleen maar inlevert. Nú is een superinteressante tijd om in te leven. Iedereen is aan het zoeken, dus iedereen kan meedoen. Die circulaire economie, die komt er zeker. We moeten nu alleen zorgen dat we er sámen komen.”

4 lanceringen

Beeld: © Rijksoverheid

Afke van Rijn, Directeur-Generaal Milieu en Internationaal bij het ministerie van IenW, lanceerde de Nationale Kaarten Circulaire Bedrijvigheid. De kaarten zijn nu live. Heel Nederland kan nu inzoomen op de plekken waar circulaire bedrijvigheid is geconcentreerd en daar informatie over vinden.”

Beeld: © Rijksoverheid

Martin Hof van Techniek Nederland lanceerde het Nationaal Reparateursregister. “Dit register verbindt de consument en de vakbekwame reparateur met elkaar. Er staan nu 330 reparateurs in, maar dat aantal groeit snel. Het register heeft een landelijke dekking en biedt ook informatie over bijvoorbeeld circulair ambachtschap, recycling en garantie – die vaak veel langer duurt dan je denkt!”

Beeld: © Rijksoverheid

Friso Douwstra, gedeputeerde van de provincie Fryslân, presenteerde het position paper ‘Een Clean Industrial Deal ter Ondersteuning van de Regio's’. Dit is een invulling van de duurzaamheidsalliantie Sterk Noord Nederland van de gelijknamige Europese deal. Douwstra overhandigde een exemplaar aan Afke van Rijn, DG Milieu en Internationaal bij het ministerie van IenW. 

Beeld: © Rijksoverheid

Maxime Omkirk van Circular Textile Days lanceerde het Circular Textile Days Manifesto. “Daarin staan nieuwe technieken en businessmodellen om circulair textiel de norm te maken, plus uitdagingen en oplossingen. Vanaf vandaag gaan we met dit Manifesto op reis. We willen dat zoveel mogelijk bedrijven ons kennen en vragen iedereen – ook u – het Manifesto te ondertekenen.”

Excursieverslag

Beeld: © Rijksoverheid

Een circulaire reis door Fryslân: De dag voor de conferentie namen ruim 120 mensen deel aan de ‘circulaire tochten’ door de Friese regio. Vier bussen en 35 fietsen reden verschillende routes om te ontdekken hoe verschillende partijen in Fryslân samenwerken aan een circulaire economie. Bijzondere projecten, programma’s van ondernemers, overheden en onderwijs kwamen aan bod. Ter afsluiting van de dag was er een Fries – volledig plantaardig – diner in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden, waarbij elke gang door een andere Friese topchef was bereid. Arcadia, de organisatie die voortvloeide uit ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa’ in 2018, gaf een inkijkje in haar programma, waarin onder meer biobased bouwmaterialen veel aandacht krijgen. De dag liet de onderlinge samenwerking en de aanpakmentaliteit van Fryslân zien. Lees hier in het Friese magazine MADE meer over circulaire activiteiten in Fryslân.