Samen met het bedrijfsleven, kennisinstituten, natuur- en milieuorganisaties, overheden, vakbonden, financiële instellingen en andere maatschappelijke organisaties werkt de Rijksoverheid aan de realisatie van een circulaire economie. Met vertegenwoordigers van de 5 belangrijkste sectoren in de Nederlandse economie stelde de Rijksoverheid hiervoor transitieagenda's op.
Transitieagenda's
Om het proces naar een circulair economie te versnellen, zijn er 5 transitieagenda's opgesteld. In de transitieagenda’s staan welke concrete acties er nodig zijn voor de 5 meest belangrijke sectoren en ketens van de Nederlandse economie. Dit zijn ook de sectoren die het meest belastend zijn voor het milieu.
De transitieagenda’s bestaan uit activiteiten en projecten die zijn afgestemd op de doelen van het Rijksbrede programma ‘Nederland circulair in 2050’. De projecten zijn bedoeld als praktische handvatten voor elke sector om de transitie naar een circulaire economie vorm te geven.
Samenwerking met 5 belangrijke sectoren
Voor de transitieagenda's werkt de Rijksoverheid samen met vertegenwoordigers van de 5 belangrijkste sectoren van de Nederlandse economie en de ondertekenaars van het Grondstoffenakkoord.