Lokale bedrijven, overheden en kennisinstellingen werken aan een regionale aanpak om de omslag naar een circulaire economie te stimuleren. Via deze aanpak krijgen organisaties ondersteuning om bedrijfsprocessen circulair te maken en daarin de samenwerking op te zoeken met andere organisaties in de regio.

Lokale krachten en initiatieven

De samenwerking bundelt alle lokale krachten en initiatieven die werken aan een circulaire economie. In de regio krijgt de circulaire economie daardoor meer impact, omdat het:

  • De samenhang en samenwerking met een gezamenlijke aanpak vergroot;
  • Gezamenlijke doelen voor de circulaire economie concreet maakt;
  • Stimuleert om kennis en ervaringen te delen over uitvoering en beleid om ervan te leren of om knelpunten sneller naar boven te krijgen.

Binnen de regio wordt samengewerkt binnen een drietal initiatieven: krachtenbundeling, regioversnellers en regiodeals. Hieronder lees je meer over deze initiatieven.

Ruimte voor CE in de regio

Op dit moment is ongeveer 6% van de bedrijven in Nederland actief in de circulaire economie. Deze bedrijven hebben specifieke locaties nodig, zoals gebieden met hoge milieunormen, goede bereikbaarheid en toegang tot voldoende energie. Deze ruimte is schaars, omdat andere projecten, zoals woningbouw of de energietransitie, dezelfde eisen stellen aan locaties.

We weten nog niet precies hoeveel ruimte er in de toekomst nodig is voor circulaire bedrijven. Wel verwachten we dat er meer ruimte nodig zal zijn dan nu. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zegt dat het belangrijk is om nu al ruimte vrij te maken voor de circulaire economie van de toekomst. We weten ook nog niet goed waar (locaties) die ruimte nodig is. Volgens het PBL zijn onder andere  havens, industriële gebieden, steden en bedrijventerreinen belangrijk  voor de circulaire transitie. Daarom is het belangrijk om de huidige circulaire bedrijvigheid in kaart te brengen, zodat we betere keuzes kunnen maken voor de toekomst. Dan kan ook de afweging gemaakt worden tussen de circulaire economie en andere ruimtevragers.

Nationale circulaire economie kaarten

De Erasmus Universiteit heeft onderzocht waar circulaire activiteiten op bedrijventerreinen plaatsvinden en welke locatiekenmerken belangrijk zijn. Vervolgens zijn er 3 nationale circulaire economie kaarten ontwikkeld. Hieronder vind je een toelichting op de 3 kaarten en hoe deze tot stand zijn gekomen. Bekijk hier de NCE kaarten.

Krachtenkaart

Download de Krachtenkaart van het Interprovinciaal Overleg (pdf) voor meer informatie over de activiteiten per provincie. In de loop van 2025 wordt de krachtenkaart geactualiseerd.

Aan de slag als gemeente of provincie

Aan de slag met de circulaire economie in jouw regio? Voor gemeenten en provincies zijn er tal van handreikingen beschikbaar om de plannen voor een circulaire samenleving praktisch uit te werken in beleid en concrete programma's.

Zij doen het al!

Inspiratie opdoen? Lees de magazines van de Verschilmakers.

Kies jouw editie: voor bedrijven, Utrechtse bedrijven of decentrale overheden

Magazine Verschilmakers voor Utrechtse bedrijven
Magazine Verschilmakers voor bedrijven
Magazine Verschilmakers voor decentrale overheden