De volgende stap naar een circulaire textielindustrie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) lanceert het Beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030. Hiermee zet de Rijksoverheid een nieuwe stap richting een circulaire textielketen in 2050. 

Textiel Recycling
Beeld: ©Rijksoverheid

Het nieuwe beleidsprogramma is een vervolg op het Beleidsprogramma circulair textiel 2020-2025 dat het ministerie van IenW in 2020 lanceerde. Dit programma werd opgesteld om een systeemverandering in de complete textielsector in gang te zetten en zet uiteen welke stappen zowel nationaal als Europees gezet worden de komende jaren. Op dit moment is de textielsector nog steeds verantwoordelijk voor ongeveer 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikassen. Ook gooien we – ondanks een kleine afname - nog steeds bijna de helft van ons textiel bij het restafval waardoor het in de verbrandingsoven belandt.

Verandering in volledige textielketen    

Het Beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030 moet een verandering teweegbrengen in de volledige textielketen van producenten, consumenten en overheden. In het programma wordt uiteengezet welke oplossingen de komende jaren zowel nationaal als Europees ingezet worden om textiel duurzaam te ontwerpen, te gebruiken en uiteindelijk te verwerken tot nieuwe grondstoffen. Zo wordt in Nederland gekeken hoe mensen gestimuleerd kunnen worden om meer tweedehands te kopen en bewuster na te denken of je een kledingstuk wel echt nodig hebt. Duurzame ontwerpeisen in Europa moeten ervoor zorgen dat kleding bijvoorbeeld langer meegaat en gemaakt wordt van gerecycled materiaal. Het programma gaat uit van de vier circulaire strategieën die ook in het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) staan: verminderen van grondstoffen, substitutie van grondstoffen, levensduurverlenging en hoogwaardige verwerking.