Sportschoenen recycle bedrijf FastFeetGrinded krijgt bezoek van Koningin Máxima
Het Nederlandse bedrijf FastFeetGrinded wil de internationale schoenenindustrie omvormen tot een circulair werkende industrie. Het bedrijf recyclet sportschoenen zodanig dat de verkregen grondstoffen geschikt zijn voor hergebruik. Voor Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, aanleiding om dit circulaire bedrijf op 15 februari te bezoeken.
Elk jaar brengt het Comité het ‘Jaarbericht Staat van het mkb’ uit met aandacht voor thema’s die belangrijk zijn voor groei en ontwikkeling van het mkb. Het Comité geeft het kabinet regelmatig advies over het overheidsbeleid voor mkb-bedrijven. Dit werkbezoek aan FastFeetGrinded in Heerhugowaard staat in het teken van circulair ondernemen en innovatie.
Vraag naar recyclen van sportschoenen
FastFeetGrinded, oorspronkelijk een winkel in hardloopbenodigdheden, merkte dat de vraag naar het recyclen van sportschoenen steeds meer toeneemt. Na jarenlang onderzoek ontwikkelde het bedrijf een machine die sportschoenen verpulvert. Door het verkregen materiaal te scheiden, ontstaan grondstoffen die vervolgens kunnen worden hergebruikt. Niet alleen voor de productie van nieuwe sportschoenen, maar bijvoorbeeld ook voor garens of ondergronden voor buitensportvelden.
Schoenenindustrie omvormen naar circulair werkende industrie
Het circulaire bedrijf heeft als ambitie om de internationale schoenenindustrie om te vormen tot een circulair werkende industrie. FastFeetGrinded werkt inmiddels samen met een aantal grote schoenenmerken en webwinkels.
Rondleiding
Het werkbezoek begon met een rondleiding door het bedrijf en een demonstratie van de machine. Daarna was er een gesprek over de kansen en uitdagingen van circulair ondernemen en de bedrijfsketen. Behalve de eigenaren van FastFeetGrinded zaten bij dit gesprek nog andere belangrijke ketenpartners en MKB-Nederland aan tafel.
Meer weten? Bekijk het video-verslag van het werkbezoek aan FastFeetGrinded of lees het volledige nieuwsbericht op de website van het Koninklijk Huis.
Zelf circulair ondernemen?
Haal je informatie op bij Het Versnellingshuis Nederland Circulair of kijk voor meer voorbeelden in het E-zine Circulaire Economie.