Tussentijdse uitkomsten en stand van zaken doelen circulaire economie
Nederland zet al de nodige stappen voor de circulaire economie en is hierdoor internationaal een koploper. Als een van de eerste landen in de wereld zijn grote ambities in beleid vastgelegd. Vandaag informeert staatssecretaris Heijnen (IenW) de Tweede Kamer over de tussentijdse uitkomsten en de stand van zaken over het concreet maken van de doelen voor een circulaire economie.
Grote ambities
Met een circulaire economie zet het kabinet in op het zo min mogelijk gebruiken van nieuwe grondstoffen en het zo optimaal mogelijk benutten van toegepaste grondstoffen. De ambities voor de omslag naar een circulaire economie in 2050 zijn groot. Nederland wil volledig circulair zijn in 2050 en al in 2030 het gebruik van primaire abiotische grondstoffen (fossiel, metalen en mineralen) halveren.
Wat doet Nederland al?
Er zijn veel voorbeelden te noemen van wat er al in gang is gezet in Nederland. Te denken valt aan uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) op verschillende producten, zoals:
- elektrische en elektronische apparaten, batterijen en verpakkingen;
- textiel vanaf 2023;
- statiegeld op flesjes sinds dit jaar, en vanaf volgend jaar ook op blik;
- luiers en incontinentiemateriaal in ontwikkeling.
Met Circulair inkopen is in 2017 en 2018 bijna 300.000 ton materiaal bespaard. Door wegen en kantoormeubilair circulair in te kopen, is 27.000 ton broeikasgas voorkomen.
Doelen concreet en tastbaar maken
Om de omslag voor elkaar te krijgen, is nog veel werk nodig. Het is daarom belangrijk om tastbaar te maken waar we met een circulaire economie naar toe willen werken. Hoe concreter en tastbaarder de doelen zijn, hoe helder de betekenis van een circulaire economie is, welke keuzes we daarin maken, hoe we daar naartoe gaan werken, wat dat van iedereen vraagt en wat de kosten daarvan zijn.
Meer weten over de tussentijdse resultaten en stand van zaken over de circulaire economie? Lees de Kamerbrief van staatssecretaris Heijnen (IenW) .